Látnivalók Aberdeen környékén és a Grampian-hegységben

Crathes kastélyAberdeenben, Skócia harmadik legnépesebb városában minden sarkon belebotlunk egy elképesztő látnivalóba, de mi a helyzet a városon kívül, az ugyanolyan gyönyörű Grampian-hegységgel? Most megmutatjuk mennyi látványosság lapul Aberdeen környékén is.

1. Crathes kastély

A Crathes kastély egy tökéletes példája a skót főúri stílusú kastélyokra. Jellemző az ilyen kastélyokra a tornyon található apró ablakok, a szép saroktornyok és a különböző méretű ablakok. A Crathes kastély építése 1553-ban kezdődött. A fenti emeletek is megérnek egy körbetekintést, vessünk egy pillantást az 1600-as évekből származó gyönyörű, festett famennyezetre. A Kilenc Nemes szobájában az ókori hősöket, Hektort, Julius Caesart, Nagy Sándort, három ószövetségi karaktert, valamint három híres vezetőt ábrázolnak. A lenyűgöző kert is mindenkit ámulatba fog ejteni, ezen kívül a kastélynak van kávézója, ajándék boltja és egy kalandos játszóparkja.

A Felvidéki Népművészeti Múzeum2. A Felvidéki Népművészeti Múzeum

A Newtonmore-ban található szabadtéri múzeum bemutatja a skót hagyományokat és életet. A kiállításon látható egy lazac smokehouse, egy régi malom és egy nádtetős ház. A Cairngorn-hegység közepén található szórakoztató kiállítás megmutatja miért is igazán érdekes hely Skócia és miért érdemes ellátogatni ebbe az országba.

Balmoral kastély3. Balmoral kastély

II. Erzsében királynő nyári rezidenciája Skóciában megtestesíti a viktoriánus korszakban jellemző új főúri stílust. A birtokot először 1484-ben dokumentálták, majd Viktória királynő megvette 1852-ben és felkérte William Smith építészt, hogy valósítsa meg a férje, Albert herceg terveit. A kastély bálterme szintén nyitva áll a nyilvánosság előtt, de csak akkor, ha a királyi család nincs a rezidencián. A hatalmas parkban sétálva kitörölhetünk mindent a fejünkből és csak a csodás kertre és a pihenésre koncentrálhatunk.

Braemar Gathering4. A Braemar Gathering

Rengeteg idelátogató szeptember első szombati napján érkezik Braemar városába, amikor a Braemar Gathering nevű eseményt tartják, melyen a királyi család is gyakran részt vesz. A több mint 20.000 néző hagyományos skót viseletet ölt, a nők skót kockás szoknyát, a férfiak pedig skót szoknyát. A fatörzs dobálás az egyik legkülönlegesebb sport Skóciában, és az egyik leglátványosabb verseny az eseményen.

Craigievar kastély5. Craigievar kastély

Ez az elragadó kastély a kis tornyaival, kerek ablakaival a bizonyíték arra, hogy a tündérmesék valóra válnak. A birtokról először 1457-ben dokumentáltak, amikor még a Mortimer család tulajdonában volt. Ma pedig a hét emeletes rezidencia a hatalom és vagyon szimbóluma. A nagy terem hatalmas Stuart címere a kandalló felett és a lambériába készített faragványok reneszánsz stílusban készültek.

Fyvie kastély6. Fyvie kastély

Öt családnak volt nagy szerepe a Fyvie kastély történelmében, és az öt tornya éppen az ő nevüket viseli: a Preston, a Meldrum, a Seton, a Gordon és a Leith torony. A skót uralkodók a 12. század elején tartózkodtak itt, amikor még csak egy fa erőd volt. A 14. században erősítették meg kőfalakkal és saroktornyokkal. Ma már a kastélyban található több értékes festmény is, mint például Raeburn 13 munkája. A kastély egyik legfőbb látványossága a Leith torony második emeletén található elképesztő galéria.

Cairngorms7. A Cairngorms

Nagy-Britannia legmagasabb és legnagyobb hegysége, a Cairngorms ad otthont az ország legnagyobb őshonos erdejének és sokan úgy gondolják, hogy ez Skócia egyik legszebb természetes helye. Tiszta folyók és tavak keresztezik, a mocsaras vidék pedig hemzseg a vadon élő állatoktól. Népszerű hely a túrázók és síelők körében.

A rendkívül jó táptalaj miatt tele van az erdő hófajdokkal, sasokkal, vándorsolymokkal és hósármánnyal.

8. Aviemore

Aviemore, Skócia leghíresebb sí üdülőhelye a Cairngorm és a Monadhliath-hegység között található. Remek kiindulási pont, hogy ellátogassunk a környező vidékekre. Aviemore-tól csupán sétatávolságra van a Rothiemurchus erdő, amely a madármegfigyelők paradicsoma, hiszen találunk itt búbos cinegéket, siketfajdokat vagy nyírfajdokat.

Mi a véleményed? Szólj hozzá Te is!

Loading Facebook Comments ...

Még nincsenek hozzászólások. Légy az első.

Vélemény, hozzászólás?

Nézd meg ezeket is:
10+1 látnivaló a Külső-Hebridákon

A Belső-Hebridák

Close